Gordon-ext_from_south_hill
1 of 11
Slideshow-prev-disabled Slideshow-next

To be saved, the Gordon House had to be moved from its original location in Wilsonville. Now on a site neighboring the Oregon Garden in Silverton, it was rebuilt in its original sun orientation, though without the Mt. Hood and Willamette River views.

Gordon House 03 carport, entry
2 of 11
Slideshow-prev Slideshow-next

The house turns a private side to the front door and carport, but the entry is clear.

Gordon House 04-living room
3 of 11
Slideshow-prev Slideshow-next

The main space of the home is the high-ceilinged, open flow of dining, living and library areas (though in this photo it is cluttered with displays for a recent fundraiser).

Gordon House 05 living room corner
4 of 11
Slideshow-prev Slideshow-next

Stereo hi-fi and record albums fit niftily into the built-in cabinets alongside the built-in sofa at the far end of the living room. Wright liked to design furniture into the home rather than have people clutter up the spaces with random furniture not of his choosing.

Gordon House 06 library
5 of 11
Slideshow-prev Slideshow-next

The built-in sofa extends to the other corner of the living room and built-in shelves for the library; the space is private and perfect for cozy reading, yet feels light and open because of the clerestory windows above the shelves.

Gordon House 07 fretwork detail
6 of 11
Slideshow-prev Slideshow-next

Throughout the house, upper level decorative windows cast decorative, dramatic light – like a leaded glass window would – but are constructed simply of glass sandwiched by plywood cut into repeating, geometric “fretwork.”

Gordon 08 kitchen view to living room
7 of 11
Slideshow-prev Slideshow-next

The view from the kitchen (Wright called it the “workspace”) to the living area shows how narrow the doorway opening is; Wright played with horizontal and vertical proportions to make the most of the modest size and materials of the house.

Gordon House - 09 kitchen and fridge
8 of 11
Slideshow-prev Slideshow-next

Contemporary features like under cabinet lighting and wood-clad refrigerator (to match the cabinetry) were innovative at the time Wright designed the house in the late ’50s. Most of the kitchen appliances (including fridge) are original to the house, completed in 1964.

Gordon House 10 -2nd floor view hallway
9 of 11
Slideshow-prev Slideshow-next

“In between” spaces like the second floor hallway house built-in cabinets (and even space for Mrs. Gordon’s loom); ceilings of this upper, private floor are lower than those in the public spaces on the ground floor.

Gordon house-12-view from west balcony
10 of 11
Slideshow-prev Slideshow-next

The west bedroom (visible at the end of the hall in the previous photo) leads onto a balcony with a sheltering overhang but open views to the main ground floor living space.

Gordon House 13-east bedroom to balcony
11 of 11
Slideshow-prev Slideshow-next-disabled

The west bedroom opens to a wraparound balcony which originally had views to Mt. Hood and the Willamette River.

Gordon-ext_from_south_hill
Gordon House 03 carport, entry
Gordon House 04-living room
Gordon House 05 living room corner
Gordon House 06 library
Gordon House 07 fretwork detail
Slideshow-next
Gordon 08 kitchen view to living room
Gordon House - 09 kitchen and fridge
Gordon House 10 -2nd floor view hallway
Gordon house-12-view from west balcony
Gordon House 13-east bedroom to balcony
Slideshow-prev
More Slide shows

Please help us keep this community civil. We retain the right to remove or edit comments containing personal attacks or excessive profanity, and comments unrelated to the editorial content. Consult our Terms of Use for more details.