1 of 13
Slideshow-prev-disabled Slideshow-next
The Master-Draper backyard studio cottage/Accessory Dwelling Unit is tucked away at the end of the existing driveway to the main house, on this typical Portland lot. The "zero lot line" of the existing garage was grandfathered in for the new structure, allowing Departure architects to avoid having to set the ADU back from the property line.
2 of 13
Slideshow-prev Slideshow-next
Being tucked into the back corner of the property, views from the living room would've been nil; saving money by not putting in windows on the two living room walls was a byproduct of the circumstances.
3 of 13
Slideshow-prev Slideshow-next
This view from the front door into the main space of the cottage shows how the space and light open up into the sleeping loft and out to the garden.
4 of 13
Slideshow-prev Slideshow-next
Low wood paneled ceiling and rustic wood counter surfaces add warmth to the kitchen area.
5 of 13
Slideshow-prev Slideshow-next
Small space efficiency includes hanging pots from a ceiling rack.
6 of 13
Slideshow-prev Slideshow-next
The sleeping loft offers 360-degree views and enough space for the double bed and some built in shelves. Careful wood details create a feeling of comfort and calm.
7 of 13
Slideshow-prev Slideshow-next
The "bedroom" feels like a finely crafted treehouse.
8 of 13
Slideshow-prev Slideshow-next
The view down from the sleeping loft shows how upper and lower areas are visually linked and add a sense of vertical space. A ship's ladder provides access from the ground floor to the loft; its steep slope is not for the faint hearted, but a regular stair would've taken up far too much space.
9 of 13
Slideshow-prev Slideshow-next
For co-owner Laura Master, one of the priorities for the project was that it house the kiln for her ceramics work. The semi-enclosed outdoor "sunroom" does the job.
10 of 13
Slideshow-prev Slideshow-next
Full-length glass doors facing west in the sunroom also slide closed to keep out the rain.
11 of 13
Slideshow-prev Slideshow-next
Wood wall and ceiling details in the sunroom continue the theme of warmth and craft throughout the project. The upper wall areas will be kept open to the air, in part to allow heat from the kiln to escape. Deep eaves will keep out the rain, however.
12 of 13
Slideshow-prev Slideshow-next
The sunroom opens onto the stone-paved patio and garden.
13 of 13
Slideshow-prev Slideshow-next-disabled
Laura Master is still working on the mosaic tile that will cover all four walls of the bathroom.
Slideshow-next
Slideshow-prev Slideshow-next
Slideshow-prev
More Slide shows

Please help us keep this community civil. We retain the right to remove or edit comments containing personal attacks or excessive profanity, and comments unrelated to the editorial content. Consult our Terms of Use for more details.